1. 5. 2023

Letadla s českým motorem

Od devene

Na ČVUT by se měl brzy otevírat nový obor, který se má zabývat právě letectvím a vesmírem, měla by vyprodukovat každý rok minimálně 50 absolventů tohoto oboru, kteří se poté rozletí do všech těchto společností a budou pracovat ve stále se dynamicky rozvíjejícím průmyslu. Je známo, že celkově chybí dostatek technicky a vědecky založených studentů a tento nedostatek jde znatelně cítit v oblastech IT, průmyslu těžkého ale i lehkého.
 západ slunce a letoun

Jediní v Evropě

První vysokou školou ve střední a východní Evropě je právě ČVUT, kterou si americká společnost vybrala. Společnost poskytne akademické obci veškeré materiály a poznatky úplatou za čerstvé absolventy, kteří zaplní prázdná místa ve firmách. A že je o takový obor zájem, to potvrdil děkan strojní fakulty Michael Valášek, který tvrdí, že takový obor značně pozvedne výzkum a rozvoj v této oblasti letectví. A taková spolupráce nemusí být vůbec poslední. Neustále se totiž množí nejrůznější firmy, které by se chtěly podívat například do vesmíru za komerčními lety, a právě ty neustále shánějí schopné techniky a vývojáře, kteří by pracovali na neustále nových a nových technologiích. Právě započatá spolupráce možná přece jenom pozvedne Českou republiku v oku světové akademické veřejnosti.
 projektování

Studenti budou mít přístup k cenným datům

Zejména potom ke všemu, co je potřebné a co firma ráda nabídne pro výzkum jejich nových technologií. Dokonce pomůže univerzitě i s infrastrukturou a vybudováním učeben pro výuku. Společnost, dle dohody s vládou, ustanoví pobočku, kde se budou motory vyrábět, někde v středních Čechách a mělo by vytvořit více než 500 míst. Vyrobeno by mělo být každým rokem více než 400 motorů, začátek výroby by měl následovat hned po vybudování někde v rozmezí let 2020-2022 a motory budou sloužit nejnovějším letadlům Cesna denali. Spotřeba paliva by měla být o pětinu nižší a výkon o deset procent více.