11. 11. 2019

Je skleněné zábradlí bezpečné?

Od devene

Ač se to příliš nezdá, skleněné zábradlí kmkdesign.cz je poměrně široce rozšířené. Je například typickým druhem, který se používá na balkónech či na vyhlídkových plošinách – zkrátka tam, kde je žádoucí dobrý rozhled, a to i pro děti.skleněné zábradlí u eskalátoru

Přesto však máme v mysli zafixováno sklo jako něco, co je skutečně velmi křehké a tedy i nebezpečné. Navíc se při rozbití roztříští na kousky, které samy o sobě mohou velmi snadno při neopatrné manipulaci poranit. Mohou být navíc takové velikosti, že jsou sotva viditelné. Snadno tedy nějaký přehlédnete a pak na něj může někdo šlápnout. Jeho průhlednost tomu také příliš nepomáhá, i když lze využít jeho vysokého lesku.

Ovšem jeho výrobci nás ujišťují, že jejich výrobky jsou naprosto bezpečné, a že prakticky žádné nebezpečí nehrozí. Jak to tedy je? Měli bychom se tomuto typu zábradlí vyhýbat, nebo jde jen o zakořeněný předsudek, který v podstatě nemá opodstatnění?

Jak už to tak bývá, pravda je někde uprostřed. Faktem, na který mnoho lidí zapomíná, je, že není příliš odolné vůči nárazu, pokud jde o tlak, pak je to něco jiného. Vydrží skutečně hodně, jak je dokázáno například tím, že i hlubokomořské ponorky či potápěči mají skleněná okénka.

Zůstává zde však fakt, že nárazy jsou jeho slabinou. Proto se mnoho lidí bojí k němu pouštět například své děti. Ty totiž ještě nemají příliš rozum, a tak je velmi snadno možné, že ať už úmyslně nebo nechtěně do zábradlí bouchnou, nebo na něj něco hodí.skleněné zábradlí u výstupu z budovy

Zde se však nemusíte příliš obávat. Pro tyto účely se totiž, zejména ve veřejných prostorách, jako jsou například obchodní centra, využívá speciální vyztužené sklo. To bývá navíc často ještě polepeno tenkou průhlednou fólií, která zabrání, aby se i v případě, že praskne, střepy rozsypaly všude okolo a ohrozili ostatní.

V současné době se tedy ani tohoto typu bát nemusíte. Ano, problém může nastat u těch starých, kdy se ještě takováto opatření nedělala. Těch však již mnoho není, a i těch pár je postupně měněno na modernější, bezpečnější typ.